Nieuws
Het laatste nieuws over het Centrumplan Didam
Lees onze nieuwsbrieven
Verandering in de planning
Eerder hebben we aangegeven dat de Raadhuisstraat op 5 mei weer open gaat. Door de vele regenval van de afgelopen weken lukt dat helaas niet. De Raadhuisstraat gaat nu open op woensdag 17 mei. Hiermee verschuiven de verschillende werkzaamheden en heeft dat ook enigszins gevolgen voor het openstellen van de Hoofdstraat en Oranjestraat. Via de knop hieronder is de nieuwe planning te zien. Naar verwachting wordt in de loop van het project de verloren tijd weer ingelopen. De einddatum van het totale project blijft staan op 8 december 2023.


Leuk weetje!
Op 15 maart jl. is er in de Raadhuisstraat de TFI-methode toegepast. Dat houdt in dat de wortels van de bomen alvast bemest worden. Deze mest wordt 80 cm diep in de grond gespoten. Hiermee worden de wortels gestimuleerd om dieper in de grond te groeien zodat de bestrating niet omhoog gedrukt wordt.


Definitief ontwerp, planning en fasering Centrumplan Didam DG 7B & 8
Op dinsdag 7 maart 2023 is het definitieve ontwerp met planning en fasering van de werkzaamheden aan de Hoofdstraat, Oranjestraat, Raadhuisstraat, Kerkstraat en Domineeskamplaan gepresenteerd aan de bewoners en ondernemers van het zuidelijke deel van het projectgebied. Er volgt nog een tweede avond voor de bewoners en ondernemers van het noordelijke deel van het projectgebied.
Het definitieve ontwerp en beplantingsplan kunt u opvragen door een e-mail te sturen naar centrumplandidam@montferland.info.
Omdat Vitens de waterleiding gaat vervangen starten we niet meer in de Kerkstraat (fase A), zoals eerder gedacht, maar in het zuidelijke deel van de Raadhuisstraat en de Hoofdstraat. Meer over de planning en fasering van de werkzaamheden vindt u in 'Fasering overzicht DG 7B & 8'.


Inspraakavond Kerkstraat, Raadhuisstraat, Domineeskamplaan, Hoofdstraat en Oranjestraat
Op woensdag 9 november hebben aanwonenden en ondernemers de voorlopige ontwerpen van hun straat kunnen bekijken. Vragen stellen was mogelijk maar ook het meegeven van ideeën en suggesties, om te komen tot een definitief ontwerp. Daar werd tijdens deze drukbezochte avond dan ook goed gebruik van gemaakt. Het projectteam is daar zeer blij mee. Hoe verder? Alle vragen, ideeën en suggesties zijn erg waardevol en het projectteam gaat hier verder mee aan de slag. De uitkomsten worden aan iedereen teruggekoppeld. Daarna vinden kort voor de uitvoering nog inloopavonden plaats waar het definitieve ontwerp, de planning en fasering van de werkzaamheden kunnen worden bekeken. De Hoofdstraat en Oranjestraat worden pas later in 2023 aangepakt. Voor elke straat wordt later nog één inloopavond georganiseerd.



Wat is er aan de hand bij een blauwe rand?
Op steeds meer plekken in de gemeente kom je putten tegen met een blauw randje. Deze putten met waterdoorlatende buizen of met infiltratiekratten hebben een verbinding met elkaar. Daardoor komt al het regenwater dat in deze putten stroomt in de grond en bij het grondwater. Dat is goed voor de natuur en helpt tegen verdroging. Kom je zo’n put tegen? Deze is alleen voor regen. Het is belangrijk dat iedereen weet waarvoor dat blauwe randje is. Zo voorkomen we schade aan de bodem en grondwater. Gooi geen sigarettenpeuken, hondenpoep, emmers verfresten of ander afval in deze put. Dit komt dan namelijk in de grond en in het grondwater terecht. Helpt u mee om de grond en het grondwater schoon te houden? Naast deze putten zijn er in de gemeente nog andere putten die alleen voor regenwater zijn. Dat zijn putten met een waaier deksel. Omdat die deksels niet in alle maten te krijgen zijn, werken we nu ook met de blauwe randjes.
Opening Wilhelminastraat Didam
Op 4 oktober 2022 is de Wilhelminastraat geopend en ook wel op een hele speciale manier. Wethouder Jeanette Derksen heeft dat namelijk op de fiets gedaan!
Deze straat is er natuurlijk een tijdje uit geweest en dat hebben inwoners maar zeker ook ondernemers gemerkt. En er is best wat overlast geweest. Dat kunnen we niet ontkennen. Bij de voorbereidingen zijn ondernemers individueel benaderd om commentaar te geven op het voorlopige ontwerp. Tijdens een bewonersavond is er meer informatie gegeven over het definitieve ontwerp, de planning en de bereikbaarheid. Eind maart is er een start gemaakt met de uitvoering. Er ligt een groot hemelwaterriool (één van de Blauwe Aders van Didam) met een diameter van 1 meter aangelegd onder de gehele Wilhelminastraat, waarmee regenwater wordt getransporteerd naar een veld met infiltratiekratten voor de Mariakerk. Planning verliep voorspoedig waardoor de kruising met de Spoorstraat al voor de bouwvakantie open kon.
Buitenom dat alles is het natuurlijk heel fijn dat deze hoofdstraat weer open is. En hiermee is dan ook al 2/3 van de herinrichting van het centrum van Didam klaar. Het volgende wat op de planning staat is de Schoolstraat.
Unieke verlichting Mariakerk Didam
Het centrum van Didam krijgt een compleet nieuwe uitstraling. De straten worden aangepast met meer groen, sfeervolle bestrating én karakteristieke verlichting. Lichtontwerper Robert Jan Vos heeft o.a. in samenspraak met de Gabriëlparochie een plan gemaakt om het centrum een eigen karakter te geven, waarbij het Lieve Vrouweplein en de Mariakerk een hoofdrol spelen.
Centrum Didam volop in ontwikkeling
Een mooie mijlpaal voor de ontwikkeling van het centrum van Didam. Onlangs is het bestemmingsplan ‘Didam, herontwikkeling Schoolstraat eo’ vastgesteld. In de omgeving van de oude gemeentehuislocatie worden twee supermarkten, en maar liefst 52 woningen gerealiseerd.
Het Centrumpunt (Raadhuisstraat 14) is geopend op afspraak. Mail voor een afspraak naar centrumplandidam@montferland.info
Vragen over de werkzaamheden
kunt u stellen aan Thomas Sieben omgevingsmanager van Roelofsgroep
Tel 06 50 99 06 53 (ook Whatsapp) E-mail t.sieben@roelofsgroep.nl
Overige vragen
kunt u stellen aan de gemeente Montferland projectgroep Centrumplan Didam
Tel (0316) 291 391 E-mail centrumplandidam@montferland.info