PROGRAMMA'S

2023

1. Relatie inwoners en bestuur

Afgelopen jaren hebben we al ingezet op het versterken van participatie door participatie standaard mee te nemen in de vormgeving van processen, inwoners eerder te betrekken en meer geld en tijd vrij te maken om participatietrajecten in te richten. Toch is er nog verbetering mogelijk. Door het toepassen van het participatiekader willen we participatie beter en soepeler laten verlopen bij nieuwe ontwikkelingen. Dankzij het participatiekader hebben we heldere richtlijnen voor participatie in de gemeente Montferland en weten we welke afwegingen we maken voor het inrichten van een participatieproces. Daarmee zijn verwachtingen voor alle betrokkenen duidelijker. Hiermee hebben we een stevige basis, waar we samen verder op voort kunnen bouwen. Door op tijd aan te geven hoe we mensen gaan betrekken en in te zetten op eerdere en duidelijke communicatie willen we dit bereiken. Daarnaast willen we het makkelijker maken voor mensen om met ideeën bij de gemeente aan te komen, zodat we samen met inwoners Montferland mooier kunnen maken.

2023

2. Ruimtelijke ontwikkeling

In 2023 ligt de focus onverminderd op het versnellen van de woningbouw. Er is daarbij nadrukkelijk aandacht voor de betaalbaarheid van woningen en in het verlengde daarvan het verbeteren van de positie van starters en senioren op de woningmarkt. Om te kunnen voorzien in de woningbouwopgave en de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren, worden nieuwe woningbouwlocaties in 'ontwikkeling' genomen. Omdat de behoefte niet alleen is op te vangen op inbreidingslocaties, nemen we tegelijkertijd uitbreidingslocaties in ontwikkeling.

Om de leefbaarheid in kernen te verbeteren benutten we kansen op transformatielocaties en willen we in nieuwbouw zoveel mogelijk inzetten op wat de bestaande voorraad onvoldoende of (nog) niet kan bieden. In de bestaande voorraad ligt de uitdaging in het verduurzamen en toekomstbestendiger maken van woningen en omgeving. In kwetsbare wijken bekijken we met onze partners wat er nodig is om de leefbaarheid te vergroten.

Ook zetten we in op klimaatadaptie; het klimaatbestendig en waterrobuust maken van de buitenruimte en waar nodig acceptatie. Naast klimaatadaptie wordt er ook stevig ingezet op klimaatmitigatie; het voorkomen van verdere klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen te veminderen. Om dit te bereiken zet Montferland in op duurzaamheid, energiestransitie en circulariteit.

2023

3. Beheer leefomgeving

Het komende jaar gaan wij extra investeren in het aanpassen van de inrichting van wegen, zodanig dat de inrichting in overeenstemming wordt gebracht met het daar geldende snelheidsregime waardoor het gevoel van verkeersveiligheid toeneemt. Door het veranderende klimaat is het noodzakelijk om de openbare ruimte waar nodig te verduurzamen én te vergroenen om de effecten van die klimaatverandering te beperken door het tegen gaan van hittestress en wateroverlast om zo bij te dragen aan een prettig woon- en leefklimaat . Technische ontwikkelingen in de openbare verlichting geven ons mogelijkheden om het energieverbruik daarvan te verminderen en zo bij te dragen aan het meer duurzaam maken van de openbare ruimte. De beleving van het woon- en werkklimaat in de openbare ruimte wordt mede beïnvloed door de mate van onderhoud daarvan. De raad heeft de beeldkwaliteit van de openbare ruimte vastgesteld en daar is de onderhoudsstrategie op afgestemd.

Beter afval scheiden is beter recyclen. De landelijke doelstelling op basis van het vernieuwde VANG-programma (Van Afval Naar Grondstof) is (tenminste) 75% recycling van het huishoudelijk afval in 2025, met verdere groei daarna. Montferland werkt daarin samen met de gemeente Zevenaar in RDL verband, in een regulerende, faciliterende en stimulerende rol in relatie tot burgers.

2023

4. Economie en toerisme

Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en hebben een belangrijke bijdrage in de sociale structuur van onze gemeenschap. Montferland streeft daarom, met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving, naar een sterker ondernemersklimaat en ondernemersvriendelijkere dienstverlening voor alle ondernemers. Daarbij is er, vanwege de unieke ligging en landschappelijke kwaliteiten van de gemeente, specifieke aandacht is voor logistiek en leisure. Hierbij wordt gezocht naar meer balans met de omgeving en wordt rekening gehouden met de draagkracht van het gebied.

2023

5. Gezondheid en bevordering gezonde leefstijl

Door een goede gezondheid zijn inwoners beter en langer in staat om zelfstandig regie te voeren over het eigen leven. Dit voorkomt niet alleen - dure - zorgafhankelijkheid, maar geeft vooral meerwaarde aan het eigen leven én dat van een ander. 'voorkomen is beter dan genezen' is een bekend spreekwoord dat hier zeker van toepassing is. We zetten sport, bewegen en een gezonde leefstijl in als middel inzetten om maatschappelijke effecten te bereiken. De gemeentelijke taak ligt vooral bij preventie. Goede voorlichting, een goed functionerende gezondheidszorg en projecten gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Ook de beschikbaarheid van goede sport- en beweegvoorzieningen, voor iedereen betaalbaar en uitnodigend voor specifieke doelgroepen, is daarbij belangrijk.

In Montferland wonen meer inwoners met gezondheidsachterstanden en ongezonde leefgewoonten dan gemiddeld in Nederland. Inwoners met een hoge sociaal economische status (SES) leven circa zeven jaar langer en circa vijftien jaar langer zonder beperkingen dan inwoners met een lage SES. Elke inwoner van Montferland verdient een kans op een goede gezondheid, dus richten we bij het verkleinen van de sociaal economische gezondheidsverschillen ons op inwoners met een lagere SES. Daarbij is aandacht voor de beperktere gezondheidsvaardigheden van belang. Inwoners met beperktere gezondheidsvaardigheden vinden het lastig om informatie over hun gezondheid te begrijpen en toe te passen. Zij hebben ook meer moeite met het vinden van de weg in de zorg.

2023

6. Jeugd, onderwijs en cultuur

Door Corona zijn er mogelijkerwijs achterstanden ontstaan bij de jeugd. Dit kan een nasleep hebben in 2023. De GGD heeft de opdracht dit te monitoren en de opbrengst hiervan kan aanleiding zijn voor gerichte acties.

Onze gemeente heeft een grote bevolkingsgroep die taalarm opgroeit en daardoor een taalachterstand dreigt op te lopen. Een goede beheersing van de Nederlandse taal wordt gezien als voorwaarde om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving.

Onderwijs is van essentieel belang om talenten te ontwikkelen. Goede onderwijsvoorzieningen helpen daarbij. De gemeente blijft dan ook investeren in onderwijsvoorzieningen.

We voeren een actief preventiebeleid samen met onze partners in het veld. Met preventie en vroegsignalering kunnen we problemen in een vroeg stadium opsporen en klein houden. Dit voorkomt op termijn de inzet van dure ondersteuning of hulp. We zijn alert op kansen voor innovaties en voeren pilots uit als die goed onderbouwd passen in onze doelstellingen. Hoewel we als gemeente ‘in control’ zijn, blijven we afhankelijk van externe factoren waarop we veelal geen invloed hebben. Hierbij moet gedacht worden aan veranderingen in wet- en regelgeving, demografische factoren, economische ontwikkelingen, een Coronacrisis en conflicten zoals in Oekraïne.

2023

7. Maatschappelijke ondersteuning en veiligheid

Wij hanteren een brede definitie van een inclusieve samenleving waarijn iedereen kan meedoen. Het betreft niet alleen welzijnswerk maar ook activiteiten en initiatieven op het terrein van een gezonde levensstijl, bewegen, sport, onderwijs en cultuur. Onze inspanningen zijn erop gericht om ondersteuning en voorzieningen ten goede te laten komen aan inwoners die het nodig hebben. Centraal staat het versterken van de regie op het eigen leven. We gaan hierbij uit van een positieve houding vanuit onze inwoners: kijken naar wat wel kan in plaats van wat niet (meer) kan. Het sociaal team kan in beperkte mate kortdurende begeleiding inzetten. Hierbij hebben we nadrukkelijk oog voor het welzijn van mantelzorgers, die onmisbaar zijn in het netwerk van inwoners.

Ondermijnende criminaliteit, grofweg de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld, is niet alleen een landelijk thema, maar ook op privinciaal en lokaal niveau moet hierop ingezet worden. Ondermijnende criminaliteit is veelal onzichtbaar, maar de effectenb ervan hebben een negatieve invloed op de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving. De aanpak blijft ook in 2023 belangrijk en daarom zal dit thema worden opgenomen in het te actualiseren Integraal Veiligheidsbeleid, dat door de gemeenteraad zal worden vastgesteld.

2023

8. Werk en inkomen

Mede als gevolg van de inflatie komen steeds meer gezinnen in financiele problemen. De gemeente heeft een Financieel loket opgericht en is een pilot gestart met outreachend werken bij vroegsignalering van schulden. Daarnaast zijn we betrokken bij de oprichting van een Energiebank waarmee we inwoners ondersteuning bieden bij het verlagen van de energielasten.

Wij willen dat ook onze inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum kunnen deelnemen aan de samenleving. Hierbij hanteren wij het principe van maatwerk, laagdrempelige toegang en doelgerichte ondersteuning. In geval er ondersteuning nodig is, vindt er individuele toetsing plaats en worden enkel de daadwerkelijk gemaakte kosten vergoed. De gemeente heeft een brede portal www.meedoeninmontferland.info waarin inwoners het volledig aanbod kunnen vinden van de minimaregelingen. Personen waarvan bekend is dat zij voldoen aan de toegangscriteria van het gemeentelijk minimabeleid kunnen laagdrempelig met een minimale administratieve belasting producten bestellen op het gebied van educatie, sport, welzijn en cultuur. Naast volwassenen is er in het bijzonder aandacht voor kinderen en ouderen.