In CPO bouw je met buren aan nieuwe woningen in Monterland
De gemeente Montferland biedt ruimte aan woningbouwinitiatieven in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Wat betekent dit? In een CPO-project realiseer je zelf, met je toekomstige buren je eigen woning, zonder tussenkomst van een ontwikkelaar. Samen vorm je een ontwikkelvereniging die zelf een architect en aannemer selecteert. De ontwikkelvereniging is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de woningen, maar heeft ook volledige zeggenschap over wat er gebouwd wordt op de bouwkavel.
De voordelen van CPO
- Zelfstandigheid Je hebt samen met je toekomstige buren de maximale zeggenschap over het ontwerp en de invulling van je woonomgeving en maakt zelf keuzes in bouwmaterialen, afwerkingsniveau, indeling en kosten.
- Maatschappelijke meerwaarde Omdat je samen met je buren het project ontwikkelt bouw je vanaf het begin een band op. Deze samenwerking versterkt de binding met de wijk.
- Mogelijk kostenbesparend Omdat er geen projectontwikkelaar betrokken is, heb je direct inzicht in alle kosten. Je bepaalt zelf welke zaken je belangrijk vindt. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om in de afwerking veel zelf te doen en hiermee kosten te besparen.
Past CPO bij mij?
- Wil je graag invloed hebben op het ontwerp en het budget van je eigen woning?
- Vind je het leuk om hierin samen op te trekken met je toekomstige buren?
- Ben je bereid om tijd te investeren tijdens de ontwikkeling van het project?
- Heb je, al dan niet met behulp van de financiële regelingen vanuit de provincie, beschikking tot eigen middelen om bij te kunnen dragen aan de ontwikkelkosten van het plan?
Is het antwoord op deze vragen ja? Dan is CPO zeker iets voor jou!
Informatieavond CPO
In maart verwachten we een informatieavond te organiseren voor inwoners in onze gemeente die overwegen of geïnteresseerd zijn in de mogelijkheid om in CPO te gaan bouwen. Wanneer je hieronder je mailadres achterlaat, zullen we je op de hoogte brengen zodra aanmelding mogelijk is voor deze avond. Ook kun je deze pagina in de gaten houden, je kunt je dan hier aanmelden.
Hoe werkt bouwen volgens CPO?
Haalbaarheidsfase
Stap 1: Oprichten vereniging Samen met je toekomstige buren richt je een vereniging op. Jullie worden lid van de vereniging en samen wijs je een bestuur aan. De komende tijd komen jullie regelmatig bijeen om besluiten over het project gezamenlijk te nemen.
Stap 2: Financiën Jullie openen een bankrekening voor de vereniging, waarop alle leden periodieke bijdragen kunnen storten, zodat de kosten voor het ontwikkelen van de woningen gedekt kunnen worden. Vanuit de Provincie Gelderland is de regeling Collectieve Woonvormen beschikbaar om jullie initiatief financieel te ondersteunen.
Stap 3: Selecteren procesbegeleider De vereniging selecteert een procesbegeleider die jullie begeleid tijdens het ontwikkelproces, jullie adviseert over te nemen besluiten en jullie belangen behartigt tijdens overleggen met andere partijen.
Stap 4: Check op haalbaarheid Samen met de procesbegeleider bepalen jullie of de plannen haalbaar zijn. Hierbij worden de ruimtelijke mogelijkheden op de kavel en de ingeschatte kosten afgewogen tegen jullie wensen en financiële mogelijkheden.
Ontwerpfase
Stap 5: Selecteren ontwerpteam De vereniging selecteert een ontwerpteam voor het ontwerp van alle woningen. Allereerst selecteren jullie een architect die bij jullie als groep past. Later selecteren jullie ook andere adviseurs die nodig zijn om de woningen te ontwerpen, zoals een constructeur, bouwkostendeskundige en een installatieadviseur.
Stap 6: Schetsontwerp en verkaveling Op basis van het kavelpaspoort maakt de architect een schetsplan. Jullie verdelen wie op welke kavel komt te wonen.
Stap 7 Voorlopig- en definitief ontwerp Het plan wordt in steeds meer detail uitgewerkt door de architect en de andere betrokken adviseurs. Tijdens het ontwerpproces zul je sommige beslissingen over je eigen woning zelf kunnen maken, maar er zijn ook veel besluiten die door de vereniging gezamenlijk genomen moeten worden. Jullie bepalen zelf de balans hierin. Op basis van het definitieve ontwerp vragen jullie een omgevingsvergunning aan, die de gemeente in behandeling neemt.
Bouwvoorbereiding
Stap 8: Selecteren van een aannemer Op basis van het ontwerp selecteren jullie een aannemer die de woningen ook kan bouwen. De aannemer maakt vervolgens een definitieve bouwsom voor alle woningen.
Stap 9: Tekenen koop- en aanneemovereenkomst Alle leden van de vereniging tekenen een eigen koopovereenkomst voor de aankoop van de grond met de gemeente en een aanneemovereenkomst voor de bouw van de woningen met de aannemer.
Stap 10: Financiering Op basis van de koopovereenkomst, de aanneemovereenkomst en alle ontwikkelkosten vragen alle leden van de vereniging individueel een hypotheek aan.
Stap 11: Levering van de grond en start bouw Wanneer alle financieringen rond zijn en de omgevingsvergunning verleend is kan de grond aan jullie worden geleverd door de notaris. Hierna kan de bouw van jullie woningen beginnen!
Bouwen en wonen in Montferland
Rust, ruimte en een sterk gevoel voor gemeenschap
Gemeente Montferland Bergvredestraat 10 6942 GK Didam E-mail: Woningbouw@montferland.info
Op deze site maken we dankbaar gebruik van eigen beeldmateriaal en van fotomateriaal van Stichting Montferland Marketing.