Een nieuwe ontwikkeling aan de rand van het dorp Zeddam
Aan de zuidoostkant van Zeddam, tussen de Vinkwijkseweg en de Bornhofweg, heeft de gemeente een perceel van bijna 3 hectare gekocht. Hier worden 50 woningen ontwikkeld. Deze nieuwe wijk sluit aan op de uitkomsten van eerdere gebiedsanalyses en participatie.
Ruime kavels en betaalbare woningen
De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 30 januari één van de twee scenario’s gekozen voor de realisatie van deze gemeentelijke woningbouwlocatie. Er is besloten om niet met het oorspronkelijke scenario van 78 woningen door te gaan (zie stedenbouwkundig plan op de afbeelding), maar het nieuwe plan van met maximaal 50 woningen verder uit te werken. Het plan zal bestaan uit een mix van woningtypen, waarbij twee derde deel van de woningen bestaat uit betaalbare woningen. Omdat er minder woningen op de locatie komen dan eerder was gepland, worden de kavels voor de vrijstaande woningen groter. Hierbij kun je denken aan kavels tussen de 800m2 en 1100m2. Zo wordt dit een plek met woningen voor verschillende doelgroepen en behoeften.
Betaalbaarheid en diversiteit zijn belangrijke uitgangspunten.
Wonen in Zeddam: historisch dorp met natuur en recreatie
Zeddam ligt aan de voet van de Montferlandse berg en wordt omringd door bos en een prachtig landschap. Het dorp heeft een rijke geschiedenis met het bovendorp en benedendorp, en bijzondere monumenten zoals de Oswalduskerk, havezate De Padevoort en de Grafelijke Korenmolen, de oudste molen van Nederland.
Zeddam biedt een fijne mix van rust, recreatie en voorzieningen, zoals een supermarkt en dorpshuis. Het rijke verenigingsleven en de goede bereikbaarheid via de A18, A3 en busverbindingen maken het een aantrekkelijke plek om te wonen. Hier geniet je van een sfeervol dorp met historische charme en volop mogelijkheden voor ontspanning en natuurbeleving.
Van plan tot uiteindelijk nieuwe woningen
De gemeente verwerkt de ideeën uit de omgeving in een ontwerp voor de nieuwe wijk. Dit ontwerp is de basis voor het omgevingsplan. Hierin staan regels voor de bouw en afspraken over belangrijke onderwerpen zoals duurzaam bouwen en groene wijken.
Later kunnen bouwers en ontwikkelaars zich aanmelden (via een zogenaamde 'tender') om de woningen te bouwen volgens de regels die zijn vastgesteld. Daarna kiest de gemeente wie het plan mag uitvoeren. Deze partij werkt het ontwerp verder uit, vraagt vergunningen aan, bouwt de woningen en verkoopt ze.
Waar staan we nu?
De gemeenteraad heeft besloten om 50 woningen op deze locatie te realiseren. Omdat in het oorspronkelijke plan nog uitgegaan werd van 78 woningen werken we nu een nieuwe stedenbouwkundige schets uit en op basis daarvan wordt een ontwerp omgevingsplan opgesteld. Hierbij houden we rekening met de opgehaalde wensen en zorgen uit de eerdere participatie.
Het omgevingsplan wordt gecontroleerd door deskundigen van de gemeente en andere partijen, zoals de provincie en het waterschap. Zij geven hun mening, waarna de laatste aanpassingen worden gedaan. Vervolgens bespreekt het college van burgemeester en wethouders het ontwerp omgevingsplan, waarna het ter inzage wordt gelegd. Omdat we ook een aantal onderzoeken opnieuw moeten doen verwachten we het ontwerp omgevingsplan op zijn vroegst in de tweede helft van dit jaar ter inzage te kunnen leggen.
Wat zijn belangrijke data?
Voor de bouw van de nieuwe wijk in Zeddam zijn de volgende vier stappen in de nabije toekomst van belang:
Begin 2025
Uitwerken stedenbouwkundig plan
Medio 2025
Stedenbouwkundig plan delen met inwoners
Eind 2025
Uitwerken stedenbouwkundig plan in omgevingsplan
Eind 2025
Terinzagelegging ontwerp omgevingsplan
Wil je weten welke stappen standaard zijn wanneer de gemeente een uitbreidingslocaties wil realiseren? Bekijk het hier >>
Samen werken aan een nieuwe wijk in Zeddam
In 2022 en 2023 organiseerde de gemeente Montferland vier bijeenkomsten over deze woningbouwlocatie. Inwoners deelden hun wensen, zorgen en ideeën. Samen met bureau Kragten maakten we verschillende ontwerpen, die we in de derde bijeenkomst bespraken. Inwoners gaven daar hun mening.
Tijdens de vierde bijeenkomst lieten we de resultaten zien: een stedenbouwkundig plan en een kaart met thema’s zoals groen, mobiliteit, water en sociale aspecten. De presentatie van deze avond staat hieronder. De belangrijkste keuzes zijn verwerkt, maar het woningbouwprogramma is nog niet helemaal af.
In november 2023 besprak de gemeenteraad het plan. De raad gaf het college opdracht om het verder te verbeteren, met behoud van de gemaakte keuzes en participatieresultaten.
Vierde participatieavond, juni 2023
Derde participatieavond, februari 2023
Tweede participatieavond, oktober 2022
Eerste participatieavond, september 2022
Wonen in Zeddam
Historisch dorp met natuur en recreatie
Gemeente Montferland Bergvredestraat 10 6942 GK Didam E-mail: Woningbouw@montferland.info
Op deze site maken we dankbaar gebruik van eigen beeldmateriaal en van fotomateriaal van Stichting Montferland Marketing.