Wonen in Montferland, betaalbaar en beschikbaar
In alle dorpen van de gemeente Montferland is er behoefte aan nieuwe woningen. Daarom heeft de gemeente de afgelopen jaren op verschillende locaties grond aangekocht om woningbouw mogelijk te maken. Daarnaast zijn er diverse initiatieven van particuliere ontwikkelaars, en werkt woningcorporatie Plavei aan de bouw van sociale huurwoningen.
Wethouder Gerard Nijland: “Er is in heel Nederland en ook in onze gemeente een grote vraag naar woningen. Betaalbare woningen en kansen om zelf te bouwen, voor jong en oud. Dit is mijn belangrijkste opdracht als wethouder en hier werken we als gemeente elke dag hard aan.”
Op deze site geven we steeds een actuele stand van zaken om inwoners te informeren over de voortgang van de activiteiten van de uitbreidingen in onze gemeente.
Informatie nieuwbouwprojecten op één plek
Op deze website vind je informatie over de verschillende woningbouwprojecten in de gemeente Montferland. Je kunt hier alles lezen over het plan, hoe we inwoners betrekken, de stand van zaken op dit moment, het aantal woningen en veel meer. Hier kan iedereen zich melden die geïnteresseerd is om hier later te wonen. De projecten hebben een eigen pagina met meer gedetailleerde informatie. Er zijn nog meer uitbreidingslocaties in voorbereiding (onder andere Loil, Didam-Noordoost, Nieuw-Dijk) waar op dit moment hard aan wordt gewerkt. Wanneer deze in een fase komen dat we hierover inwoners verder kunnen informeren dan zullen deze locaties hier hun eigen pagina krijgen.
We houden deze site actueel en blijven nieuwbouwprojecten toevoegen. Wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief nemen wij je actief mee zodra we updates hebben over (nieuwe) uitbreidingslocaties.
Hoe komt een wijk eigenlijk van de grond?
Om in onze dorpen voldoende woningen te realiseren zodat iedereen die een woning zoekt ook echt kan wonen, is uitbreiding van het aantal woningen nodig. Maar voordat deze huizen en soms hele wijken gebouwd zijn, moeten een flink aantal stappen doorlopen worden.
Dit betekent dat er plannen gemaakt moeten worden, het omgevingsplan aangepast moet worden en verschillende onderzoeken uitgevoerd moeten worden voordat uiteindelijk woningen gebouwd kunnen worden. Dit proces kan enkele jaren duren. De belangrijkste stappen in dit proces zijn:
1. Aankoop grond
2. Ontwikkelkader voor nieuwe bouwplannen
3. Participatie: meepraten over nieuwe plannen
4. Aanpassen van het omgevingsplan
5. Bouw- en woonrijp maken
6. Gronduitgifte
7. Vergunning voor de bouw
8. Bouwen van de woningen
Veel gestelde vragen
- Wie bepaalt waar een wijk komt?
De gemeente kijkt eerst waar vraag is naar woningen. Met de grote druk op de woningmarkt in heel Nederland en specifiek de lokale vraag is er overal binnen de gemeente Montferland behoefte aan nieuwe woningen.
- Wie koopt de grond?
Op locaties binnen de dorpen laat de gemeente het initiatief aan particulieren om één of enkele woningen toe te voegen als dit kan. Voor de uitbreidingslocaties is er een actief grondbeleid. Dat betekent dat de gemeente onderzoekt waar de dorpen het beste uitgebreid kunnen worden en vervolgens met grondeigenaren in onderhandeling gaat en uiteindelijk de grond aankoopt.
- Wie bouwt de woningen?
Het is aan de kopers van kavels voor vrijstaande woningen, tweekappers en CPO projecten zelf om te bepalen wie hun woning bouwt. Sociale huurwoningen worden meestal door een aannemer voor woningbouwcorporatie Plavei gebouwd. De overige woningen huur- en koopwoningen worden door een bouwer/ontwikkelaar gebouwd die de gemeente selecteert en aan wie de gemeente de grond verkoopt.
- Wat kan vertraging opleveren?
Gebiedsontwikkeling is een onzeker proces wat jaren in beslag neemt. Gelukkig heeft de gemeente verschillende plannen die al ver zijn gevorderd. De grootste risico’s die voor vertraging kunnen zorgen zijn de behandeltijd van plannen die voor de Raad van State komen en inhoudelijke aspecten zoals het vinden van archeologische waarden of de aanwezigheid van beschermde flora en fauna.
- Kan ik me al aanmelden voor een bouwkavel in de gemeente?
Zodra het zover is maakt de gemeente breed bekend aan de inwoners dat de kavels te koop komen (onder andere in Montferland Journaal). Eenieder heeft dan de kans hierop in te schrijven. Via loting wordt bepaald wie de kavel koopt.
Bouwen en wonen in Montferland
Rust, ruimte en een sterk gevoel voor gemeenschap
Gemeente Montferland Bergvredestraat 10 6942 GK Didam E-mail: Woningbouw@montferland.info
Op deze site maken we dankbaar gebruik van eigen beeldmateriaal en van fotomateriaal van Stichting Montferland Marketing.